Головним державним санітарним лікарем України затверджені Рекомендації по організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання та єдиного вступного іспиту в період карантину.

Документ визначає епідеміологічні вимоги до проведення тестування у 2020 році.

Пропонуємо читачам повний текст рекомендацій, яких повинні дотримуватися організатори зовнішнього оцінювання в умовах карантину.

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)

З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19) при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування (далі – тестування) суб’єкти, що відповідальні за організацію тестування зобов’язані дотримуватись затверджених протиепідемічних заходів.

Під час організації тестування необхідно

забезпечити інформування учасників про:

  • ознаки респіраторних захворювань, які можуть бути підставою для недопущення до проходження тестування;
  • можливість участі в додаткових сесіях тестування для осіб, які не будуть допущені до тестування за станом здоров’я;
  • протиепідемічні заходи, яких необхідно дотримуватись при участі в тестуванні;

забезпечити проведення підготовчих протиепідемічних заходів, зокрема:

  • визначити маршрути учасників, з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників;
  • скласти графік, за яким відбувається допуск учасників в будівлю, де буде проводитись тестування. Графік допуску повинен враховувати час необхідний для проведення термометрії та запобігати утворенню скупчення учасників;
  • визначити місця розсадки учасників, з дотриманням їх дистанціювання не менш ніж 1,2 метри один від одного;
  • розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.

Проведення термометрії та маски

Перед початком тестування всі учасники тестування та залучені особи проходять термометрію. Особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних хвороб не допускаються до виконання службових обов’язків або проходження тестування.

Допуск учасників до будівлі, в якій організовано тестування, здійснюється після проведення термометрії, оцінки наявності ознак респіраторних хвороб та за умови одягнення захисної маски/респіратора (без клапану) так, щоб були покриті ніс та рот.

Респіратори можуть використовуватись протягом всього тестування, захисні маски повинні змінюватись кожні 3 години або якщо маска забруднилась/стала волога.

Супроводжуючі особи

Забороняється допуск до будівлі, в якій організовано тестування, супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Антисептики, мило, рушники

На вході до будівлі, в якій проводиться тестування, організовуються місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

У санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників. Використання багаторазових рушників заборонено.

Дезінфекція

Після проведення тестування необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння) та провітрювання.

Аудиторії, в яких проводиться тестування, перед і після його проведенням повинні провітрюватися не менше 30 хв. Під час тестування, за сприятливих погодних умов, рекомендовано відкривати вікна при зачинених вхідних дверях.

Чергування медичних працівників

У місцях проведення тестування забезпечується чергування медичних працівників закладів освіти або закладів охорони здоров’я.

Утилізація масок

На виході із закладу необхідно розмістити контейнер/урну з кришкою для використаних масок з чіткою яскравою відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ».

Збір використаних масок під час проходження тестування здійснюється відповідно до періодичності їх заміни залученими особами в окремий мішок для сміття з зав’язками для подальшої утилізації.

Перед збором необхідно одягнути одноразові рукавички, які слід утилізувати відразу після завершення, після чого помити руки з милом або обробити антисептиком.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Top